Bouwen met groen en glas is een concept dat gebruik maakt van nieuwe technieken en inzichten uit de glastuinbouw, de ruimtevaart en de psychologie.
Het concept maakt optimaal gebruik van daglicht, zonnewarmte, de weldaad van groen en toont de vele mogelijkheden die de architectuur met groen en glas kan benutten. Het grote voordeel is een schoon, gezond en prettig binnenklimaat in huizen, scholen, kantoren en zorginstellingen. Het biedt de gebruiker een duurzame en comfortabele woon- en werkomgeving door het substantieel lagere energieverbruik voor koelen en verwarmen. Bouwen met groen en glas pleit voor gebouwen met een eigen ecosysteem, waarin planten een integraal onderdeel zijn van het gebouw en de technische installaties.
De toepassing van veel glas leidt tot een beter leef- en werkklimaat in gebouwen en een lager energieverbruik. Nieuwe technieken uit de glastuinbouw bieden een oplossing voor gebouwen met veel glas: in de zomer oogsten speciale warmtewisselaars de warmte, slaan die op in de aarde en geven die ´s winters weer af aan het gebouw. Daarmee sluit deze techniek aan op de grote aandacht voor energiebesparing: de gebouwde omgeving verbruikt immers veel laagwaardige warmte, die prima duurzaam geoogst kan worden.
Veel glas maakt ook de toepassing van groen nog beter mogelijk. Planten zijn meer dan alleen versiering: ze zijn essentieel om de lucht te reinigen, te bevochtigen en mensen aangenaam te laten wonen, leren en werken.